Over mij

Wendy Maria

Toen ik 12 was, schreef ik mijn eerste afscheidsbrief. Niet omdat het op dat moment logisch was dat ik – zo jong nog en kerngezond – zou komen te overlijden. Wel omdat ik toen al met alles rekening hield. Niets is zeker in dit leven. Dat leek me zeker.

“Wat als het noodlot toeslaat en vandaag mijn allerlaatste dag zou zijn? Weten mijn familie en vrienden dan wel dat ik van ze hield? Heb ik alles gezegd wat ik wilde zeggen? Weet L. dat ze mijn lievelingsarmband krijgt? En weet M. dat het me spijt, ook al heb ik dat nooit hardop gezegd?” De behoefte om een afscheidsdocument na te laten na mijn dood, is ook in de jaren daarna altijd gebleven.

Daarnaast heb ik verscheidene mensen verloren die me dierbaar waren. Zoals een vriendin die na een lang ziektebed overleed en een 5-jarige dochter achterliet. Ik heb kunnen ervaren hoe het voelt om iemand te missen die er zo ontzettend definitief niet meer is. Zoals mijn hartsvriendin die een geschreven kaart voor mij naliet, maar van wie ik jammer genoeg geen bewegende beelden meer heb. Haar lach, haar stem, ze zitten opgeslagen in mijn hart. Maar ik weet dat het mij getroost zou hebben, als ik haar nog één keer – of meerdere keren liefst – zou kunnen zien. En horen. In real life is onmogelijk, maar op film was wat mij betreft een goede tweede geweest.

VaarwelVideo is voortgekomen uit de overtuiging dat ik hierin niet alleen sta. Dat ik niet de enige ben die ofwel zelf een afscheidsvideo zou willen nalaten, ofwel zo’n video zou willen kunnen bekijken van iemand die er niet meer is. Met mijn ervaring als o.a. journalist en schrijfster kan ik anderen met geduld, respect en deskundigheid begeleiden in het vertellen van hun persoonlijke verhaal. Een verhaal dat hoe dan ook van levensbelang is.

Mijn naam is Wendy Maria Dekker (1977). In 1999 rondde ik de opleiding Communicatie Creatief af en begon ik mijn carrière als copywriter in de reclame. Vervolgens maakte ik de bewuste overstap naar een iets ‘softere’ branche, namelijk de jeugdzorg, en werkte ik ruim 7 jaar als communicatieadviseur. Om daarna als eindredacteur aan de slag te gaan bij een van de grootste vrouwenbladen van Nederland.

Daarmee stopte ik in januari 2011 om freelance te gaan werken, iets dat veel meer bij mij past als creatief die zo veel mogelijk uit het leven wil halen. De afgelopen jaren ben ik in de hoedanigheid van ZZP’er vooral werkzaam geweest als journalist, illustrator, eindredacteur en communicatieadviseur. Een veelzijdige creatieve achtergrond die ik als absolute meerwaarde beschouw in mijn werk als filmmaker. In 2018 volgde ik de vooropleiding Regie Documentaire aan de Amsterdam Film School. En werd ik voor mijn werk als journalist en filmmaker – specifiek het werk dat ik doe voor VaarwelVideo – genomineerd op de VIVA400-lijst in de categorie Creatieven.

Samen met mijn vriend Arthur, onze eeneiige tweeling Lea en Mara (2014) en onze rode kater Garfield woon ik tegenwoordig in Bennebroek, Noord-Holland. Noemenswaardig is mijn liefde voor muziek. Ik speel piano, ben leadzangeres in een coverband, zing Franse chansons en schrijf zelf nummers. Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit enkele diepgaande vriendschappen, goede tv-series en lekker eten. Het liefst sushi.

Sinds 2018 zet ik me als vrijwilliger in voor Stichting Bretels. Deze stichting ondersteunt jonge gezinnen die een ouder gaan verliezen of hebben verloren. Enerzijds bieden vrijwillers zoals ik individuele ondersteuning binnen het gezin, anderzijds begeleiden we de verschillende plenaire bijeenkomsten die worden georganiseerd voor zowel ouders als kinderen.